Park Slope Addition

Behind the poker face of this brownstone is a Park Slope addition deeply linked to the outdoors.  Two extensions at the rear and roof, clad in black metal panels, create multiple outdoor spaces.  Firstly, the garden splits into two levels–a low level for grilling and a raised level for meditation.  The zinc and soapstone wet bar passes through the rear wall to serve as an outdoor kitchen and, as the garden steps up, continues as a stone bench.

Next up is a rear deck with a perf metal floor and glass railing.  A ledge outside a bedroom offers another perch for greenery.  And lastly, the roof tops out with two more decks–a large one for entertaining and, up a stone stair, a small one for skyline views.  Walls of glass with Mondrian mullions give broad views to these green spaces.

Indoors, a wall of white lacquered panels hides the pantry, coat closet, and a verdant powder room.  Opposite this, we relocated the main stair to a new opening in the middle of the first floor.  Floating wood treads cantilever from a wall clad in  bamboo plywood down to polished concrete floors.  Inspired by our musician clients, we used a piano key pattern for the railings upstairs.  Solid oak stair treads first cantilever from the wall, then turn up 90° to form a balustrade.  A soundproof music room in the cellar allows drumming at full volume.

 

 

 

Project Info

Location
Park Slope, Brooklyn, NY
Size
5,900 S.F.
Year Complete
2020
 
 
General Contractor
Tatra Renovation
Structural Engineer
Angelos Georgopoulos
MEP Engineer
Kohler Ronan, LLC
Expediter
J. Callahan Consulting, Inc.
Photographer
Jason Schmidt