Connecticut House

This 1930’s house sat on a beautiful slope overlooking a wooded creek.  The owners loved the charm of the original structure, but the layout was just wrong.  The house’s main entrance was through a cramped kitchen.  Although the 70’s addition was large, it felt unwelcoming, subterranean, and cut off from the rest of the house.  Half of the addition was a de facto corridor.

Our design strategy was counterintuitive.  Firstly, we made the addition the new center of the house.  Moving the new entrance there reoriented the house towards the pool and outdoor living.  We also moved the kitchen and dining room into the addition, to make space for multiple cooks and casual dining.  Brightened with new windows, the addition opens to an enlarged deck and screened porch, extending the living space for three seasons.

Separated for privacy, the main bedroom now gets its own suite.  Additional bedrooms cluster around their own shared bathroom.  We rationally zoned laundry and mudroom functions.  Upstairs, a sunny corner became a home office.  In short, our careful space planning paired with modest materials showcased the original design and made the house a comfortable retreat for multiple users.

Project Info

Location
Sherman, CT
Size
2200 s.f.
Year Complete
2019
 
 
General Contractor
Old Mill Builders
Photographer
Jason Schmidt