UPPER WEST SIDE ROW HOUSE

This project had a sad back story. The last owner of this imposing limestone row house had chopped it into four mean apartments. Much of the original woodwork was lost. We salvaged the woodwork that remained and re-created the rest.

Our new layout restored the rooms to their grand scale. But we juxtaposed period rooms with modern spaces. The house is so tall, our new elevator had to be commercial grade. But it’s tucked seamlessly behind oak casework that matches the original. In contrast to the deep oak at the stair halls and common rooms, our kitchen is a clean composition of cream-colored ash and white quartzite. At the new rear wall, we relocated a copper bay window, while giant steel windows open three floors to the garden.

To defend against the rear neighbor’s failing retaining wall, we terraced the entire backyard. Tiers of board-formed concrete planting beds climb upwards to the rear lot line. Each tier holds a different landscape: a paved seating area at the base, next a cherry tree on a lawn, then a row of flowering shrubs, and finally climbing vines. From the top, a linear fountain cascades down to a reflecting pool.

PROJECT INFO
Location
Upper West Side, Manhattan
Size
8,000 s.f.
Year Completed
2019
General Contractor
Dynamic Reconstruction.
Structural Engineer
Angelos Georgopoulos
Expediter
J. Callahan Consulting
Photographer
Jason Schmidt
MEP Engineer
Fusion Systems Engineering