Upper West Side Duplex

That New Yorker’s dream of opening a secret door to a new wing became reality for this young family when the half-floor unit above their garden apartment became available.  They got to keep their great location and beloved outdoor space while we reimagined and combined the apartments.

We enlarged the opening in the rear masonry wall to bring natural light from the sunroom deep into the living room and open kitchen.  The enlarged kitchen has durable quartzite counters and space for multiple cooks.  At the entry, floor to ceiling closets hide coats, a stroller dock, and mudroom functions.  The rear guest room doubles as a study and play space.

Carefully carving out ample storage so that living spaces could remain uncluttered, we tucked the washer and a large pull-out pantry behind lacquer panels under the new stair.  And upstairs, an ipe slat wall defines the stairwell, screens the parents’ suite for privacy, and conceals a platform over the stair for bikes and sports gear.  

Opting for cozy sleeping rooms in favor of larger common spaces allowed us to pack three bedrooms and bathrooms into this duplex.   The parents’ suite consists of a small sleeping room, a bathroom with marbled walls and a walk-in shower, and a sunny library with a wet bar and floor to ceiling bookcases.   A rolling ladder reaches the tall bookcases.  And new whitewashed ash flooring unifies the two levels. 

PROJECT INFO
Location
Upper West Side
Size
1330 S.F.
Year Completed
2022
General Contractor
TomChris Contracting Corp.
Structural Engineer
Angelos Georgopoulos
Expediter
CODE LLC
Photographer
Jason Schmidt
MEP Engineer
D’Antonio Consulting Engineers, P.C.