Delson or Sherman Architects PC

CONNECTICUT HOUSE

This 1930’s house sat on a beautiful slope overlooking a wooded creek.  The owners loved the charm of the original structure, but the layout was all wrong.  The house’s main entrance was through a cramped kitchen.  Opposite this, a 70’s addition was large but unwelcoming, subterranean, and cut off from the rest of the house.  Half of the addition was a de facto corridor.  And the dining room was a poorly annexed porch.

Our design strategy was counter-intuitive.  Firstly, we made the troubled addition the new center of the house.  By moving the new entrance there, we reoriented the house towards the pool and outdoor living.  We also moved the kitchen and dining room into the addition, to make space for multiple cooks and casual dining.  Brightened with new windows, the addition now opens to an enlarged deck and screened porch, extending the living space for three seasons.

A sunny corner became a home office.  Separated for privacy, the main bedroom got a suite of its own.  Additional bedrooms now cluster around their own shared bathroom.  And downstairs, we zoned laundry and mudroom functions for clarity.  Our careful space planning paired with modest materials showcased the house’s original design.  In short, we turned a fumbled layout into a comfortable retreat for multiple users.

 

PROJECT INFO

Location                                     Sherman, CT

Size                                              2200 s.f.

Year Complete                        2019

General Contractor              Old Mill Builders

Photographer                         Jason Schmidt

westend_00333840
westend_0014
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_008694
westend_0049515569
westend_008694
previous arrow
next arrow